Bekijk ook onze andere projecten in de omliggende gemeenten. Wonen In Buggenhout & Wonen In Dendermonde waar we in de toekomst 2 projecten in Oudegem starten. Meer info? info@heroconstruct.be
Een gloednieuw woonerf met zestien woningen. Dat brengt het vroegere Rogghemanshof aan de Korte Dijkstraat weer tot leven. De familie Hofman maakte er een erezaak van het boerenhof van hun grootvader weer in de oude glorie te herstellen. “En zo krijgt en site met een enorme geschiedenis terug een fantastische toekomst”, klinkt het.
De vroegere boerderij aan de Korte Dijkstraat in Sint-Gillis was decennia lang gekend in de wijde omgeving. Het was Frans Hofman die, na zijn huwelijk met dochter Roggheman, de boerderij-activiteiten runde. “En uiteindelijk nam onze vader Leon de boerderij over”, vertellen de zussen Hilde en Mia Hofman. “We groeiden hier samen met broer Frank op en hielpen zelfs regelmatig mee. En we waren er altijd trots op dat het Rogghemanshof zo’n naam en faam genoot.”
Weer fier voelen
Nadat beide ouders overleden, kwam het boerenhof leeg te staan. “Maar we wilden niet dat het Rogghemanshof verloren ging”, klinkt het. “Eén ding stond bij ons als een paal boven water: elke keer we hier zouden passeren, wilden we ons nog fier voelen over wat hier ooit geweest was. En dus kozen we bewust niet voor de gemakkelijkste oplossing door de site gewoon te verkavelen en percelen bouwgrond op de markt te zwieren.”
Vijf jaar energie
In de plaats werd gekozen voor een uniek woonerf waarvan de woningen zo zijn ingeplant dat ze een link leggen met de nederzetting van de vroegere boerderij. Architect Mita De Baere van architectenbureau Atelier4 tekende het project uit en bouwonderneming Hero Construct zorgde voor de realisatie. “Velen fronsten de wenkbrauwen toen ze over het project hoorden en dachten niet dat dit zou lukken”, zegt De Baere. “Het heeft overigens ook vijf jaar tijd en energie gekost om dit te verwezenlijken. Maar het is wel gelukt.”
Kangoeroewoningen
Het resultaat is niet het klassieke huisje-tuintje, maar wel een woonerf waar een groot deel gemeenschappelijk is voor alle bewoners. In totaal zijn er elf eensgezinswoningen van drie verschillende groottes, drie duplexappartementen en twee eenslaperkamerflats. Er zijn zelfs twee kangoeroewoningen. Allen hebben ze een eigen voordeur, die uitkomt aan een binnenhof. Het woonerfkarakter wordt benadrukt door een gemeenschappelijke toegang tot de site.
Zaterdag vond de officiële opening van het woonproject plaats. Alle huizen waren in een mum van tijd verkocht en bewoond. Voor de inhuldiging waren niet alleen de nieuwe bewoners, maar ook buren uitgenodigd. Bij een pintje en wat hapjes werd geklonken op het project.
Ook het stadsbestuur is het concept enorm genegen. “Het is alom geweten dat het Rogghemanshof een fantastisch stukje geschiedenis van Sint-Gillis is”, zegt burgemeester Piet Buyse (CD&V). “Dankzij een mooie unieke filosofie in de plaats van gemakkelijk geldgewin krijgt de site nu een schitterende nieuwe toekomst.”